Behavioural and Allied Sciences
11. Which hormone increases the basal metabolic rate in the body:
- parathyroid hormone
- adrenal hormone
- thyroid hormone
- growth hormone
Correct answer: (C)
thyroid hormone
12. Pituitary gland also known as master gland is under the control of
- pineal gland
- adrenal gland
- hypothalamus
- thyroid gland
Correct answer: (C)
hypothalamus
13. Which of these is not an endocrine gland:
- Pancreas
- Testes
- Salivary gland
- Parathyroid
Correct answer: (C)
Salivary gland
14. Which hormones of the adrenal glands supplement the sex hormones from the gonads:
- Mineralocorticoids, such as aldosterone
- Glucocorticoids, such as cortisol
- Gonadocorticoids, such as the androgens
- Epinephrine and norepinephrine
Correct answer: (C)
Gonadocorticoids, such as the androgens
5. The overall number of cases in STI is
- rising
- falling
- about the same as it always has been
- none of the above
Correct answer: (A)
rising
16. Which of these are other types of STIs:
- chancroid
- scabies
- Molluscum contagiosum
- all the above
Correct answer: (D)
all the above
17. The feedback loop for production of sex hormone in men does not include
- hypothalamus
- pituitary gland
- oxytocin
- follicle stimulating hormone
Correct answer: (C)
oxytocin
8. HIV attacks a certain kind of cell in the immune system. Which is it:
- red blood cells
- white blood cells or T cells
- platelets
- epithelial cells
Correct answer: (B)
white blood cells or T cells
19. The first stage of the sexual response cycle is
- orgasm
- resolution
- excitement
- plateau
Correct answer: (C)
excitement
20. Womens ability to have multiple orgasms is primarily due to
- the g-spot
- the response of the inner layers of the vagina
- having alternating orgasms in different locations
- the fact that they do not have a refractory period
Correct answer: (D)
the fact that they do not have a refractory period