Business Mathematics

11. The test of optimality in simplex method is ______________.

  1. Zj-Cj >0.
  2. Zj-Cj <0.
  3. Zj-Cj =0.
  4. Zj-Cj<0.
Correct answer: (A)

Zj-Cj >0.

12. The critical path satisfy the condition that ______________

  1. Ej=Lj and Ej=Lj.
  2. Lj-Ej= Lj- Lj.
  3. Lj-Ej= Lj- Lj=d(constant).
  4. All the above.
Correct answer: (D)

Ej=Lj and Ej=Lj.

13. If A, B are two matrices and K is a scalar then ______________.

  1. K(A+B) ≠KA+KB
  2. K(A+B)=KA+KB.
  3. K(A+B)<KA+KB.
  4. K(A+B)>KA+KB.
Correct answer: (B)
K(A+B)=KA+KB.

14. If A,B and C are matrices the associative property is ______________.

  1. (AB)C<A(BC).
  2. (AB)C>A(BC).
  3. (AB)C≠A(BC).
  4. (AB)C=A(BC).
Correct answer: (D)

(AB)C=A(BC).

15. If any two rows and columns of a determinant are identical, the value of the determinant is ______________.

  1. 1.
  2. 0.
  3. -1.
  4. Unaltered.
Correct answer: (B)
0.

16. Inverse of a matrix exists if and only if ______________.

  1. determinant value exists.
  2. determinant value is zero.
  3. determinant value is one.
  4. determinant value is negative.
Correct answer: (A)
determinant value exists.

17. I stands for ______________

  1. Simple Interest
  2. Compound Interest
  3. Rate of interest
  4. No.of.years.
Correct answer: (A)
Simple Interest

18. Simple interest will be the income for ______________.

  1. lender.
  2. borrower.
  3. both.
  4. neither lender nor borrower.
Correct answer: (A)
lender.

19. 51-46+3(5) = ______________

  1. 40
  2. 20
  3. 41
  4. 52
Correct answer: (B)
20

20. Face value of a bill of exchange is given by the formula ______________.

  1. 100A/100+nr.
  2. (B.DxT.D)/B.D-T.D).
  3. (B.DxT.D)/B.D+T.D).
  4. (B.D+T.D)/B.D-T.D).
Correct answer: (B)
(B.DxT.D)/B.D-T.D).
Page 2 of 32