Principles and Practices of Management

11. ______________ is an individual's capacity to influence decisions.

  1. Span of control
  2. Line authority
  3. Staff authority
  4. Power
Correct answer: (D)
Power

12. What is involved in communication process?

  1. Idea-encoding-channel-decoding-feedback
  2. Idea-information-channel-receiver
  3. Information-channel-receiver
  4. Sender-receiver-channel
Correct answer: (A)
Idea-encoding-channel-decoding-feedback

13. Frederick Taylor and Frank and Lillian Gilbreth were advocates of an approach to management involving the use of scientific method, known as ______________

  1. The contingency approach.
  2. Scientific management.
  3. The quantitative approach
  4. Management science.
Correct answer: (B)
Scientific management.

14. Some policies are imposed by external forces, such as ______________

  1. Governmental regulatory agencies
  2. Employee demands
  3. Management decisions
  4. Lack of funding
Correct answer: (A)
Governmental regulatory agencies

15. The job design would be LEAST formal in a ______________

  1. Matrix structure
  2. Professional bureaucracy
  3. Divisionalized structure
  4. Machine bureaucracy
Correct answer: (B)
Professional bureaucracy

16. Which of the following is not an example of formal communication?

  1. Contact
  2. 1
  3. email
  4. Project status report
  5. Status meeting
Correct answer: (B)
email

17. All of the following are communication tools EXCEPT ______________

  1. Memos
  2. Verbal circulation of a rumor
  3. Body language
  4. Inputting data into a spreadsheet
Correct answer: (D)
Inputting data into a spreadsheet

18. ______________ is a communication that flows from a higher level to one or more lower levels in the organization.

  1. Horizontal communication
  2. Upward communication
  3. Downward communication
  4. None of given options
Correct answer: (C)
Downward communication

19. Which management concept suggests that low-importance decisions be handled by subordinates, so that managers can focus on high-importance decisions?

  1. management by objective
  2. management by exception
  3. participatory management
  4. inclusionary management
Correct answer: (B)
management by exception

20. Authority, discipline, unity of command, and unity of direction are ______________

  1. Principles of the human relations movement.
  2. Taylor's four principles of management.
  3. Elements of Weber's ideal bureaucratic structure.
  4. Four of Fayol's fourteen principles of management.
Correct answer: (D)
Four of Fayol's fourteen principles of management.
Page 2 of 45