Business Law

101. Thecollateral transactions to an illegal agreement are

  1. Void,
  2. illegal,
  3. voidable,
  4. not affected at all
Correct answer: (B)
illegal,

102. Which of the following are contingent contracts?

  1. contract of insurance
  2. contract of guarantee,
  3. contracts for the sale of goods on credit
  4. Wagering agreements
Correct answer: (A)
contract of insurance

103. If a new contract is substituted in place of an existing contract, it is called

  1. alteration
  2. rescission
  3. novation
  4. waiver,
  5. remission
Correct answer: (C)
novation

104. The right of subrogation in a contract of guarantee is available to the

  1. creditor
  2. principal debtor
  3. surety
  4. indemnified
Correct answer: (C)
surety

105. Ifa contract contains an undertaking to perform an impossibility , the contract is

  1. void ab initio
  2. void
  3. voidable at the option of the plaintiff
  4. illegal
Correct answer: (A)
void ab initio

106. A agree to pay B Rs. 2000 if a certain ship does not return at Mumbai port within a year .A ‗s promise can beenforced when the ship

  1. arrives Mumbai a damaged condition during the years
  2. is lost during the year
  3. is sunk during the years
  4. arrives Mumbai in a good condition during the year.
Correct answer: (B)
is lost during the year

107. An employee , by the terms of his service agreement , is prevented from accepting a similar engagement after the termination of his service .The restraint

  1. valid
  2. void
  3. illegal
  4. unenforceable
Correct answer: (B)
void

108. A who owes Rs. 10000 to B dies leaving an estate of Rs. 6000. The legal representation of A are

  1. Liable for Rs. 10000
  2. liable for Rs. 6000
  3. not liable at all
  4. liable for Rs. 3000.
Correct answer: (B)
liable for Rs. 6000

109. Regulationas to the opening and closing of business in a market are

  1. not unlawful even if they are in restraint of trade.
  2. unlawful because they are in restraint of trade.
  3. void
  4. not valid
Correct answer: (A)
not unlawful even if they are in restraint of trade.

110. Where both the parties to an agreement are under a mistake as a matter of fact essential to the agreement ,theagreement I

  1. void
  2. voidable
  3. illegal
  4. not affected at all.
Correct answer: (A)
void
Page 11 of 42