Cost and Managerial Accounting

261. Volume variance arises because of :

  1. Increase in overhead rate per hour
  2. Decrease in overhead rate per hour
  3. Increase or decrease in actual output as compared to the budgeted output.
  4. Difference in budgeted overheads and actual overheads.
Correct answer: (C)
Increase or decrease in actual output as compared to the budgeted output.

262. Cost accounting disclose ______________

  1. The Financial position
  2. profit/loss of a product, job or service
  3. effect and impact of cost on business
  4. none of these
Correct answer: (B)
profit/loss of a product, job or service

263. ______________ costing is applicable to printers.

  1. Process
  2. batch
  3. multiple
  4. job
Correct answer: (D)
job

264. The ordinary trading account is a locked storehouse of most valuable information to which cost system is the ______________

  1. Key
  2. lock
  3. house
  4. none of these
Correct answer: (A)
Key

265. The total variable cost ______________ in total proportion to output.

  1. Increases
  2. does not increase
  3. decreases
  4. none of these.
Correct answer: (A)
Increases

266. Variable cost increases with ______________ in output.

  1. Increase
  2. decrease
  3. increase or decrease
  4. none of these.
Correct answer: (A)
Increase

267. Standard costs is ______________

  1. Predetermined cost
  2. budgeted cost
  3. Actual cost
  4. none of these
Correct answer: (A)
Predetermined cost

268. The total of all direct expenses is known as ______________ cost.

  1. Prime
  2. Works
  3. Production
  4. both a & b
Correct answer: (A)
Prime

269. Out of pocket costs involve payment to ______________

  1. Outsiders
  2. self
  3. employees
  4. none of the above
Correct answer: (A)
Outsiders

270. Bin card is a record of ______________ only.

  1. Cost
  2. value
  3. quantity
  4. expense
Correct answer: (C)
quantity
Page 27 of 62