Organisational Behavior

11. According to Katz, when managers have the mental ability to analyze and diagnose complex situations, they possess skills.

  1. Technical
  2. Leadership
  3. problem-solving
  4. conceptual
Correct answer: (D)
conceptual

12. Psychology's major contributions to the field of organizational behavior have been primarily at what level of analysis?

  1. the level of the group
  2. the level of the individual
  3. the level of the organization
  4. the level of the culture
Correct answer: (B)
the level of the individual

13. Which of the following OB topics is not central to managing employees' fears about terrorism?

  1. Emotion
  2. Motivation
  3. Communication
  4. work design
Correct answer: (D)
work design

14. Experiments performed by Ivan Pavlov led to what theory?

  1. classical conditioning
  2. operant conditioning
  3. social learning
  4. behavior shaping
Correct answer: (A)
classical conditioning

15. According to operant conditioning, when behaviour is not reinforced, what happens to the probability of that behaviour occurring again?

  1. It increases.
  2. It declines.
  3. It remains unchanged.
  4. It becomes zero.
Correct answer: (B)
It declines.

16. The application of reinforcement concepts to individuals in the work setting is referred to as

  1. classical conditioning
  2. self-management
  3. Reengineering
  4. OB Mod
Correct answer: (D)
OB Mod

17. In attribution theory, what is distinctiveness?

  1. whether an individual displays consistent behaviors in different situations
  2. whether an individual displays different behaviors in different situations
  3. whether an individual displays consistent behaviors in similar situations
  4. whether an individual displays different behaviors in similar situations
Correct answer: (B)
whether an individual displays different behaviors in different situations

18. ______________ is the process of screening out information that we are uncomfortable with or that contradict to our beliefs

  1. Perceptual context
  2. Selective perception
  3. Halo effect
  4. Stereotyping
Correct answer: (B)
Selective perception

19. Basis of "Collegial Model of OB is

  1. Economic resources
  2. Power
  3. Leadership
  4. Partnership
Correct answer: (D)
Partnership

20. Employees needs met by Supportive Model is

  1. Subsistence
  2. Security
  3. Status and Recognition
  4. Self-actualization
Correct answer: (C)
Status and Recognition
Page 2 of 22