Behavioural and Allied Sciences

71. What is the structural and functional unit of the nervous system:

  1. axon
  2. neuron
  3. synapse
  4. axon hillock
Correct answer: (B)
neuron

72. ______________ provides scaffolding on which the nervous system is built

  1. nerves
  2. neurons
  3. cell body
  4. glial cells
Correct answer: (D)
glial cells

73. Cleaning up the synapse is called as ______________

  1. reputake
  2. receptor
  3. cleaning
  4. removing
Correct answer: (A)
reputake

74. ______________ controls the voluntary movements

  1. somatic nervous system
  2. parasympathetic nervous system
  3. sympathetic nervous system
  4. autonomic nervous system
Correct answer: (A)
somatic nervous system

75. Primary motor cortex is a part of ______________ lobe.

  1. parietal
  2. temporal
  3. occipital
  4. frontal
Correct answer: (D)
frontal

76. ______________ is also known as emotion brain.

  1. mid brain
  2. lymbic system
  3. tegmentum
  4. pons
Correct answer: (B)
lymbic system

77. The complex psychophysiological experience of an individuals state of mind as it is interacting with biochemical and environmental influences.

  1. Cognition
  2. Memory
  3. Attention
  4. Emotions
Correct answer: (D)
Emotions

78. The activation of the immune system response by stress differs from the activation of that system by illness in that

  1. Illness activates areas in the brain first
  2. Stress increases the release of natural killer cells
  3. Stress activates a different immune response that does illness
  4. Stress activates areas in the brain first
Correct answer: (D)
Stress activates areas in the brain first

79. What is a macrophage:

  1. A type of white blood cell
  2. A part of our immune system
  3. A cell that destroys invaders
  4. All the above
Correct answer: (D)
All the above

10. Which of the following is an example of the autonomic nervous system:

  1. Peristalsis of intestine
  2. Swallowing
  3. Movement of eyes
  4. Knee jerk
Correct answer: (A)
Peristalsis of intestine
Page 8 of 50