Business Economics

31. ______________ means the total receipts from sales divided by the number of unit sold.

  1. Average revenue
  2. Total revenue
  3. Marginal revenue
  4. Incremental revenue
Correct answer: (A)
Average revenue

32. Ep=0in the case of ______________ elasticity

  1. Perfectly elastic demand
  2. Perfectly inelastic demand
  3. Relative elastic demand
  4. Unitary elastic demand
Correct answer: (B)
Perfectly inelastic demand

33. Law of demand shows the functional relationship between ______________ and quantity demanded

  1. Supply
  2. Cost
  3. Price
  4. Requirements
Correct answer: (C)
Price

34. When the change in demand is exactly equal to the change in price, it is called

  1. Perfectly elastic demand
  2. Perfectly inelastic demand
  3. Relative elastic demand
  4. Unitary elastic demand
Correct answer: (D)
Unitary elastic demand

35. Tea and coffee are

  1. Complimentary goods
  2. Substitute goods
  3. Supplementary goods
  4. Reserve goods
Correct answer: (B)
Substitute goods

36. Survey method of demand forecasting includes

  1. Opinion survey
  2. Expert opinion
  3. Delphi method
  4. All the above
Correct answer: (D)
All the above

37. In ______________ pricing fixed cost are excluded.

  1. skimming pricing
  2. going rate pricing
  3. administered pricing
  4. marginal cost pricing
Correct answer: (D)
marginal cost pricing

38. The market with a single producer''

  1. perfect competition
  2. monopolistic competition
  3. oligopoly
  4. monopoly
Correct answer: (D)
monopoly

39. The short run production function is called;

  1. Returns to scale
  2. law of variable proportion
  3. Production possibility frontier
  4. None of these
Correct answer: (B)
law of variable proportion

40. Which are the characteristics of monopoly?

  1. Single seller or producer
  2. No close substitutes
  3. Inelastic demand curve
  4. All of these
Correct answer: (D)
All of these
Page 4 of 33