Business Economics

41. Whenever ______________ is greater than average total cost, average total cost is rising.

  1. Marginal cost
  2. Variable cost
  3. Fixed cost
  4. Full cost
Correct answer: (A)
Marginal cost

42. Which of the following is not a macroeconomic concept?

  1. Business cycle
  2. National income
  3. Government policy
  4. None of these
Correct answer: (D)
None of these

43. Iso-cost line indicate the price of

  1. Output
  2. Inputs
  3. Finished goods
  4. Raw material
Correct answer: (B)
Inputs

44. Who classified economies of scale into internal and external?

  1. Robinson
  2. Marshall
  3. Edward west
  4. Pigue
Correct answer: (B)
Marshall

45. Product differentiation is the important feature of

  1. monopoly
  2. perfect competition
  3. monopolistic competition
  4. monophony
Correct answer: (c)
monopolistic competition

46. 13th Finance Commission has been constituted under the chairmanship of:

  1. C.Rangarajan
  2. Vijay L Kelkar
  3. Deepak Parekh
  4. Indira Bhargara
Correct answer: (B)
Vijay L Kelkar

47. Method of demand forecasting is also called "economic model building"

  1. Opinion survey
  2. Complete enumeration
  3. Correlation and regression
  4. Delphi method
Correct answer: (C)
Correlation and regression

48. The responsiveness of demand due to a change in promotional expenses is called

  1. Expenditure elasticity
  2. Advertisement elasticity
  3. Promotional elasticity
  4. Above b or c
Correct answer: (D)
Above b or c

49. Want satisfying power of commodity is called

  1. Demand
  2. Utility
  3. Satisfaction
  4. Consumption
Correct answer: (B)
Utility

50. The relationship between price and quantity demanded is

  1. Direct
  2. Inverse
  3. Linear
  4. Non‐linear
Correct answer: (B)
Inverse
Page 5 of 33