Business Economics

51. Decision making and ______________ are the two important functions of executive of business firms

  1. Forward planning
  2. Directing
  3. Supervising
  4. Administration
Correct answer: (A)
Forward planning

52. ______________ shows the change in quantity demanded as a result of a change in consumers' income

  1. Price elasticity
  2. Cross elasticity
  3. Income elasticity
  4. None of these
Correct answer: (C)
Income elasticity

53. The firm charges price in tune with the industry’s price is called

  1. competitive pricing
  2. going rate pricing
  3. tune pricing
  4. target pricing
Correct answer: (B)
going rate pricing

54. Which one of the following is not a reason for adopting skimming price strategy

  1. When the demand of new product is relatively inelastic.
  2. When there is no close substitutes
  3. Elasticity of demand is not known
  4. Product has high price elasticity in the initial stage
Correct answer: (D)
Product has high price elasticity in the initial stage

55. Information for pricing decisions involves:

  1. Product information
  2. Market information
  3. Information at the micro level
  4. All of these
Correct answer: (D)
All of these

56. The marginal revenue equation can be derived from the:

  1. Demand equation
  2. Supply equation
  3. Cost equation
  4. Price equation
Correct answer: (A)
Demand equation

57. Functional relationship between input and output known as

  1. Conversion
  2. Production function
  3. Work in progress
  4. Output function
Correct answer: (B)
Production function

58. in economics ______________ means 'a state of rest 'or 'stability'

  1. Depression
  2. Equilibrium
  3. Maturity
  4. growth
Correct answer: (B)
Equilibrium

59. Selling cost is the feature of the market form

  1. monopoly
  2. monopolistic competition
  3. oligopoly
  4. none of these
Correct answer: (B)
monopolistic competition

60. Which is the reason of skimming price?

  1. Inelastic demand
  2. Diversion of market
  3. Safer price policy
  4. All of these
Correct answer: (D)
All of these
Page 6 of 33