Business Economics

61. Which is the condition of for market penetration?

  1. High price elasticity of demand in the short run
  2. Savings in production costs
  3. Threat of potential competition
  4. All of these
Correct answer: (D)
All of these

62. If the commodities are substitute in nature, cross elasticity will be

  1. Negative
  2. Positive
  3. Zero
  4. Any of the above
Correct answer: (B)
Positive

63. Which one of the following is not an internal factor influencing pricing policy

  1. cost
  2. objectives
  3. marketing mix
  4. demand
Correct answer: (D)
demand

64. For the commodities like salt, sugar etc., the income elasticity will be

  1. Zero
  2. Negative
  3. Positive
  4. Unitary
Correct answer: (A)
Zero

65. In the above function, the letter Y stands for

  1. Yield of production
  2. Income of consumers
  3. Utility
  4. Supply
Correct answer: (B)
Income of consumers

66. When a small change in price leads to infinite change in quantity demanded, it is called

  1. Perfectly elastic demand
  2. Perfectly inelastic demand
  3. Relative elastic demand
  4. Relative inelastic demand
Correct answer: (A)
Perfectly elastic demand

67. Price Elasticity of demand=

  1. Proportionate change in quantity demanded
    Proportionate change in price
  2. Change in Quantity demanded / Quantity demanded
    Change in Price/price
  3. (Q2‐Q1)/Q1
    (P2‐P1) /P1
  4. All the above
Correct answer: (D)
All the above

68. An increase in income may lead to an increase in the quantity demanded, it is

  1. Positive income elasticity
  2. Zero income elasticity
  3. Negative income elasticity
  4. Unitary income elasticity
Correct answer: (A)
Positive income elasticity

69. Fixing high price during the introduction is called

  1. skimming
  2. penetrating
  3. full cost pricing
  4. target pricing
Correct answer: (A)
skimming

70. In a perfectly competitive market, individual firm

  1. cannot influence the price of its product
  2. can influence the price of its product
  3. can fix the price of its product
  4. can influence the market force
Correct answer: (A)
cannot influence the price of its product
Page 7 of 33