Business Economics

71. Which is the determinant of the pricing policy of a firm?

  1. Channel of distribution
  2. Age of product
  3. Consumer association
  4. All of these
Correct answer: (D)
All of these

72. The causes of emergence of monopoly is/are:

  1. Concentration of ownership of raw materials
  2. State regulation
  3. Public utility services
  4. All of these
Correct answer: (D)
All of these

73. ______________ is situation of severely falling prices and lowest level of economic activities

  1. Boom
  2. Recovery
  3. Recession
  4. Depression
Correct answer: (D)
Depression

74. Purposes of Short term Demand forecasting doesn't includes;

  1. Making a suitable production policy.
  2. To reduce the cost of purchasing raw materials and to control inventory.
  3. Deciding suitable price policy
  4. Planning of a new unit or expansion of existing unit
Correct answer: (D)
Planning of a new unit or expansion of existing unit

75. Unitary elasticity of demand mean

  1. EP =>1
  2. EP =<1
  3. EP =o
  4. EP =1
Correct answer: (D)
EP =1

76. Quantity remains the same whatever the change in price, this is the case of

  1. Perfectly elastic demand
  2. Perfectly inelastic demand
  3. Relative elastic demand
  4. Relative inelastic demand
Correct answer: (B)
Perfectly inelastic demand

77. Which of the following is not a function of managerial economists

  1. Advice on trade and public relations
  2. Economic analysis of agriculture
  3. Investment analysis
  4. Supervision and control
Correct answer: (D)
Supervision and control

78. Analysis of long run and short run affects of decisions on revenue as well as costs is based on

  1. Principle of time perspective
  2. Equi‐marginal principle
  3. incremental principle
  4. None of these
Correct answer: (A)
Principle of time perspective

79. Which is the characteristics of managerial economics

  1. Deals with both micro and macro aspects
  2. Both positive and normative science
  3. Deals with theoretical aspects
  4. Deals with practical aspects.
Correct answer: (D)
Deals with practical aspects.

80. In the case of ______________ Consumer may moves to higher or lower demand curve

  1. Extension of demand
  2. Contraction of demand
  3. Shift in demand
  4. Slopes in demand
Correct answer: (C)
Shift in demand
Page 8 of 33