Business Economics

81. ______________ means an attempt to determine the factors affecting the demand of a commodity or service and to measure such factors and their influences

  1. Demand planning
  2. Demand forecasting
  3. Demand analysis
  4. Demand estimation
Correct answer: (C)
Demand analysis

82. In the case of unitary elastic demand, the shape of demand curve is

  1. Vertical line
  2. Horizontal line
  3. Rectangular hyperbola
  4. Steep
Correct answer: (C)
Rectangular hyperbola

83. Demand for necessary goods (salt, rice, etc,) is ______________ and demand for comfort and luxury good is

  1. Elastic, inelastic
  2. Inelastic, elastic
  3. Elastic, elastic
  4. Inelastic, inelastic
Correct answer: (B)
Inelastic, elastic

84. ______________ Method is also known as Sales‐Force –Composite method or collective opinion method

  1. Opinion survey
  2. Expert opinion
  3. Delphi method
  4. Consumer interview method
Correct answer: (A)
Opinion survey

85. Which one of the following is an internal factor influencing pricing

  1. demand
  2. competition
  3. distribution channel
  4. product life cycle
Correct answer: (D)
product life cycle

86. ______________ forecasting is more important from managerial view point as it helps the management in decision making with regard to the firms demand and production.

  1. Macro level
  2. Industry level
  3. Firm level
  4. None of these
Correct answer: (C)
Firm level

87. Total Revenue will be maximum at the point where Marginal Revenue is

  1. One
  2. Zero
  3. <1
  4. >1
Correct answer: (B)
Zero

88. Under ______________ Method, a panel is selected to give suggestions to solve the problems in hand

  1. Opinion survey
  2. Expert opinion
  3. Delphi method
  4. Consumer interview
Correct answer: (C)
Delphi method

89. Method of charging low price initially called ______________

  1. skimming
  2. penetrating
  3. full cost pricing
  4. target pricing
Correct answer: (B)
penetrating

90. Which of the following is/ are the reason for adopting skimming price strategy

  1. When the buyers are not able to compare the value and utility.
  2. To attract the high income customers.
  3. When the product has distinctive qualities, luxuries
  4. All the above
Correct answer: (D)
All the above
Page 9 of 33