Business Environment

191. A _______________ neither buys nor sells but applies for subscription to the new issues.

  1. bear.
  2. bull.
  3. deer.
  4. dear.
Correct answer: (C)
deer.

192. NABARD was setup in _______________.

  1. 1983.
  2. 1984.
  3. 1982.
  4. 1981.
Correct answer: (B)
1984.

193. DIC is called ________________.

  1. District Industrial Center.
  2. Distribution Industrial Center.
  3. District Institution Center.
  4. Distribution Institution Center.
Correct answer: (A)
District Industrial Center.

194. In 1993 ______________ committee was appointed by the government to recommend few measures for effective privatization.

  1. Rangarajan.
  2. Thangarajan.
  3. Srinivasan.
  4. Soundarajan.
Correct answer: (A)
Rangarajan.

195. Who gave a practical shape to privatization?

  1. MARGARAT THATCHER.
  2. LOUIS PETER.
  3. WILLIAMS.
  4. FAYOL.
Correct answer: (A)
MARGARAT THATCHER.

196. Which of the following is not a Environment impact study?

  1. Forest conservation.
  2. Decentralization.
  3. Sanctuary Development
  4. Health Aspects.
Correct answer: (B)
Decentralization.

197. Announcement of a new industrial policy was done by Mr.P.V.NARASIMHA RAO in the year ______________.

  1. 1991.
  2. 1992.
  3. 1993.
  4. 1994.
Correct answer: (A)
1991.

198. Which plan gives priority for family planning?

  1. state policy.
  2. judicial policy.
  3. industrial.
  4. energy policy.
Correct answer: (A)
state policy.

199. Marxism is otherwise called ______________.

  1. socialism.
  2. economism.
  3. communism.
  4. capitalism.
Correct answer: (C)
communism.

200. Under Socialism the tools of production are managed by ______________.

  1. public.
  2. government.
  3. owners.
  4. employees.
Correct answer: (B)
government.
Page 20 of 39