Business Statistics

61. Given below the four sets of observations. Which set has the minimum variation?

  1. 46, 48, 50, 52, 54
  2. 30, 40, 50, 60, 70
  3. 40, 50, 60, 70, 80
  4. 48, 49, 50, 51, 52
Correct answer: (D)
48, 49, 50, 51, 52

62. The range of the values -5, -8, -10, 0, 6, 10 is:

  1. 0
  2. 10
  3. -10
  4. 20
Correct answer: (D)
20

63. The mean deviation is minimum when deviations are taken from:

  1. Mean
  2. Mode
  3. Median
  4. Zero
Correct answer: (C)
Median

664. The sum of squares of the deviations is minimum, when deviations are taken from:

  1. Mean
  2. Mode
  3. Median
  4. Zero
Correct answer: (A)
Mean

65. The value of standard deviation changes by a change of:

  1. Origin
  2. Scale
  3. Algebraic signs
  4. None
Correct answer: (B)
Scale

66. For two independent variables X and Y if S.D(X) = 1 and S.D(Y) = 3, then Var(3X - Y) is equal to:

  1. 0
  2. 6
  3. 18
  4. 12
Correct answer: (C)
18

67. Which of the following statements is false?

  1. The standard deviation is independent of change of origin
  2. If the moment coefficient of kurtosis β2 = 3, the distribution is mesokurtic or normal.
  3. If the frequency curve has the same shape on both sides of the centre line which divides the curve into two equal parts, is called a symmetrical distribution.
  4. Variance of the sum or difference of any two variables is equal to the sum of their respective variances
Correct answer: (D)
Variance of the sum or difference of any two variables is equal to the sum of their respective variances

68. The mean of an examination is 69, the median is 68, the mode is 67, and the standard deviation is 3. The measures of variation for this examination is:

  1. 67
  2. 68
  3. 69
  4. 3
Correct answer: (D)
3

69. If X̄ = Rs.20, S= Rs.10, then coefficient of variation is:

  1. 45%
  2. 50%
  3. 60%
  4. 65%
Correct answer: (B)
50%

70. The second moment about arithmetic mean is 16, the standard deviation will be:

  1. 16
  2. 4
  3. 2
  4. 0
Correct answer: (B)
4
Page 7 of 9