Business Statistics

71. First two moments about the value 2 of a variable are 1 and 16. The variance will be:

  1. 13
  2. 15
  3. 16
  4. Difficult to tell
Correct answer: (B)
15

72. Departure from symmetry is called:

  1. Second moment
  2. Kurtosis
  3. Skewness
  4. Variation
Correct answer: (C)
Skewness

73. If mean=50, mode=40 and standard deviation=5, the distribution is:

  1. Positively skewed
  2. Negatively skewed
  3. Symmetrical
  4. Difficult to tell
Correct answer: (A)
Positively skewed

74. In case of positively skewed distribution, the extreme values lie in the:

  1. Middle
  2. Left tail
  3. Right tail
  4. Anywhere
Correct answer: (C)
Right tail

75. Which of the following is correct in a negatively skewed distribution?

  1. The arithmetic mean is greater than the mode
  2. The arithmetic mean is greater than the median
  3. (Q3 - Median) = (Median - Q1)
  4. (Q3 - Median) < (Median - Q1)
Correct answer: (D)
(Q3 - Median) < (Median - Q1)

76. The measure of dispersion which uses only two observations is called:

  1. Range
  2. Quartile deviation
  3. Mean deviation
  4. Standard deviation
Correct answer: (A)
Range

77. If Q3=20 and Q1=10, the coefficient of quartile deviation is:

  1. 3
  2. 1/3
  3. 2/3
  4. 1
Correct answer: (B)
1/3

78. The average of squared deviations from mean is called:

  1. Mean deviation
  2. Variance
  3. Standard deviation
  4. Coefficient of variation
Correct answer: (B)
Variance

79. Which of the following is a unit free quantity:

  1. Range
  2. Standard deviation
  3. Coefficient of variation
  4. Arithmetic mean
Correct answer: (C)
Coefficient of variation

80. Three factories A, B, C have 100, 200 and 300 workers respectively. The mean of the wages is the same in the three factories. Which of the following statements is true?

  1. There is greater variation in factory C.
  2. Standard deviation in. factory A is the smallest.
  3. Standard deviation in all the three factories are equal
  4. None of the above
Correct answer: (D)
None of the above
Page 8 of 9