Cost and Managerial Accounting

281. Economic Batch Quantity is an important point to be determined in industries where ______________ costing is employed.

  1. Job
  2. batch
  3. operation
  4. output
Correct answer: (B)
batch

282. If the amount of work certified is less than ______________ of the contract price, then no profit should be taken to Profit & Loss Account.

  1. 20%
  2. 25%
  3. 33 1/3%
  4. 40%
Correct answer: (B)
25%

283. Maintenance charges are in the nature of ______________ expenses.

  1. Fixed
  2. Variable
  3. semi-variable
  4. none of these
Correct answer: (C)
semi-variable

284. Boiler house costing is an example of ______________ costing

  1. Operation
  2. process
  3. service
  4. none of these
Correct answer: (C)
service

285. Average unit cost for each process is calculated by dividing the ______________ by ______________

  1. Total cost, number of units
  2. total process cost, number of units in process
  3. Total process cost, number of finished goods
  4. total cost, number of units produced
Correct answer: (B)
total process cost, number of units in process

286. When actual loss is ______________ than the estimated loss, the difference between the two is considered to be abnormal loss.

  1. More
  2. less
  3. both a & b)
  4. none of these
Correct answer: (A)
More

287. An input of 5000kg of material introduced into the process and the expected loss is 8% and if the actual output from the process is 4300, the abnormal loss is ______________ kg

  1. 400
  2. 300
  3. 500
  4. 600
Correct answer: (B)
300

288. ______________ budget may be classified into material cost budget, labour cost budget and overhead budget.

  1. Cost of Production
  2. purchase
  3. sales
  4. Cash
Correct answer: (A)
Cost of Production

289. Activity Ratio=

  1. Number of actual working days in a period x 100
    Number of working days in the budget period
  2. Actual hours worked x 100
    Budgeted hours
  3. Standard hours for actual production x 100
    Actual hours worked
  4. Standard hours for actual production x 100
    Budgeted standard hours
Correct answer: (D)

Standard hours for actual production x 100
Budgeted standard hours

290. Overhead expenses can be classified according to:

  1. Functions
  2. Elements
  3. Behavior
  4. All of the above
Correct answer: (D)
All of the above
Page 29 of 62