Cost and Managerial Accounting

291. Sales budget is a

  1. Functional budget
  2. Master budget
  3. Expenditure budget
  4. none of these
Correct answer: (A)
Functional budget

292. The budget which commonly takes the form of budgeted profit and loss account and balance sheet is

  1. cash budget
  2. master budget
  3. flexible budget
  4. fixed budget
Correct answer: (B)
master budget

293. The deviation of the actual cost or profit or sales from the standard cost or profit or sale is known as ______________

  1. Difference
  2. Variance
  3. Discrepancy
  4. Inconsistency
Correct answer: (B)
Variance

294. Labour cost variance is the difference between standard cost of labour and ______________

  1. Budgeted cost of labour
  2. Estimated cost of labour
  3. Actual cost of labour
  4. None of these
Correct answer: (C)
Actual cost of labour

295. The technique of standard costing may not be applicable in case of

  1. Large concerns
  2. Small concerns
  3. All concerns
  4. Both b & c
Correct answer: (D)
Both b & c

296. A favourable variance will arise when capital revenues are ______________ than expected.

  1. More
  2. Less
  3. Lesser
  4. None of the above
Correct answer: (A)
More

297. Labour rate variance is computed by multiplying the

  1. Standard labour rate with the difference between standard labour hours and actual labour hours
  2. Actual labour hours with the difference between standard labour hours and actual labour hours
  3. Actual labour rate with the difference between standard labour rate and actual labour hours.
  4. None of the above
Correct answer: (D)
None of the above

298. ______________ is a post mortem of past costs.

  1. Financial accounting
  2. cost accounting
  3. both a & b
  4. none of these
Correct answer: (A)
Financial accounting

299. Operating costing is also known as ______________ costing.

  1. Service
  2. batch
  3. multiple
  4. job
Correct answer: (A)
Service

300. Cost accounting provides data for managerial ______________

  1. Decision making
  2. recruitment
  3. retrenchment
  4. none of the above.
Correct answer: (A)
Decision making
Page 30 of 62