Cost and Managerial Accounting

301. Variable cost per unit ______________

  1. Remains constant
  2. varies
  3. decreases
  4. increases
Correct answer: (A)
Remains constant

302. Abnormal cost is ______________

  1. Uncontrollable
  2. controllable
  3. fixed
  4. none of these
Correct answer: (A)
Uncontrollable

303. Period costs charged to ______________

  1. cost of production
  2. Products
  3. Period
  4. none of these
Correct answer: (C)
Period

304. ______________ is the smallest segment of activity or area or responsibility for which costs are accumulated.

  1. Cost Object
  2. Cost centre
  3. cost driver
  4. none of the above
Correct answer: (B)
Cost centre

305. ______________ costs are partly fixed and partly variable in relation to output.

  1. Variable
  2. fixed
  3. Semi-variable
  4. both a & b
Correct answer: (C)
Semi-variable

306. Added value is the change in ______________

  1. Market value
  2. cost
  3. income
  4. none of the above.
Correct answer: (A)
Market value

307. Bin card is maintained by the ______________

  1. Cost accountant
  2. Clerk
  3. storekeeper
  4. branch accountant
Correct answer: (C)
storekeeper

308. A bill of material serves the purpose of ______________

  1. Material requisition
  2. stores ledger
  3. material issue analysis sheet
  4. none of these
Correct answer: (A)
Material requisition

309. ______________ is used primarily for control of spare parts.

  1. ABC Analysis
  2. JIT Inventory System
  3. VED Analysis
  4. Perpetual Inventory System
Correct answer: (C)
VED Analysis

310. Defectives are that portion of production which can be ______________ at some extra cost of re-operation.

  1. Sold
  2. rectified
  3. purchased
  4. none of these
Correct answer: (B)
rectified
Page 31 of 62