Cost and Managerial Accounting

321. When actual loss is less than the estimated loss, the difference between the two is considered to be ______________

  1. Abnormal gain
  2. abnormal loss
  3. normal loss
  4. income
Correct answer: (A)
Abnormal gain

322. Equivalent units represent the production of a process in terms of ______________ units.

  1. Completed
  2. total production
  3. semi-finished
  4. both a& c
Correct answer: (A)
Completed

323. The process costing is not used in one of the following.

  1. Chemical
  2. textiles
  3. cement
  4. oil refining
Correct answer: (C)
cement

324. ______________ budget is the most important budget and it forms the basis on which all the other budgets are built up.

  1. Production
  2. material
  3. cash budget
  4. sales
Correct answer: (D)
sales

325. ______________ budget gives differentbudgeted costs for different levels of activity.

  1. Master
  2. Fixed
  3. Flexible
  4. all of these
Correct answer: (C)
Flexible

326. ______________ determines the priorities of functional budget.

  1. Principal Budget Factor
  2. Limiting Factor
  3. both a & b
  4. none of the above.
Correct answer: (C)
both a & b

327. In case of materials the key factor may be.

  1. Insufficient advertising
  2. restrictions imposed by quota
  3. low market demand
  4. shortage of power
Correct answer: (B)
restrictions imposed by quota

328. The limitations of ______________ has led to the development of tandard costing system.

  1. Historical costing system
  2. cost accounting
  3. management accounting
  4. none of these
Correct answer: (A)
Historical costing system

329. Standards set provide yardsticks against which ______________ are compared.

  1. Budgeted costs
  2. Estimated costs
  3. Actual costs
  4. None of these
Correct answer: (C)
Actual costs

330. Material usage variance = standard price( ______________ )

  1. Standard usage-actual usage
  2. Standard unit price-actual unit price
  3. Standard quantity
  4. Actual quantity
Correct answer: (A)
Standard usage-actual usage
Page 33 of 62