Cost and Managerial Accounting

331. The type of standard best suitable for cost control purpose is

  1. Basic standard
  2. Ideal standard
  3. Normal standard
  4. Expected standard
Correct answer: (D)
Expected standard

332. ______________ is the oldest branch of accounting.

  1. Financial accounting
  2. cost accounting
  3. management accounting
  4. none of these
Correct answer: (A)
Financial accounting

333. ______________ costing is a type or technique of costing.

  1. Absorption
  2. batch
  3. multiple
  4. job
Correct answer: (A)
Absorption

334. The method of costing used in a refinery is ______________ costing.

  1. Process
  2. batch
  3. multiple
  4. job
Correct answer: (A)
Process

335. Fixed cost ______________ in the same proportion in which output changes.

  1. does not change
  2. changes
  3. increases
  4. none of these.
Correct answer: (A)
does not change

336. ______________ cost is irrecoverable cost.

  1. marginal
  2. out of pocket
  3. Sunk
  4. none of these
Correct answer: (C)
Sunk

337. An opportunity cost does not involve ______________

  1. Cash outlays
  2. direct cost
  3. indirect cost
  4. none of the above
Correct answer: (A)
Cash outlays

338. Material control does not cover the following stage.

  1. Purchase of materials
  2. storing of materials
  3. issue of materials
  4. production
Correct answer: (D)
production

339. Last in first out method is suitable in times of ______________

  1. Rising prices
  2. falling prices
  3. fluctuating prices
  4. none of these
Correct answer: (A)
Rising prices

340. Re-ordering level = Maximum consumption x ______________

  1. Average re-order period
  2. Maximum usage
  3. Maximum re-order period
  4. Normal usage
Correct answer: (C)
Maximum re-order period
Page 34 of 62