Cost and Managerial Accounting

351. ______________ budget gives an estimate of the anticipated receipts and payment of cash during the budget period.

  1. Sales
  2. Production
  3. Cash
  4. Master
Correct answer: (C)
Cash

352. Capacity Ratio=

  1. Number of actual working days in a period x 100
    Number of working days in the budget period
  2. Actual hours worked x 100
    Budgeted hours
  3. Standard hours for actual production x 100
    Actual hours worked
  4. Standard hours for actual productionx 100
    Budgeted standard hours
Correct answer: (B)

Actual hours worked x 100
Budgeted hours

353. The difference between fixed and variable cost has a special significance in the preparation of

  1. Flexible budget
  2. master budget
  3. cash budget
  4. sales budget
Correct answer: (A)
Flexible budget

354. Management by exception is exercising control over ______________

  1. Costs
  2. Favourable items
  3. Unfavourable items
  4. all of these
Correct answer: (C)
Unfavourable items

355. Material Usage Variance=Material Mix Variance + ______________

  1. Material Yield Variance
  2. Material cost variance
  3. Material price variance
  4. Material quantity variance
Correct answer: (A)
Material Yield Variance

356. Volume Variance =

  1. Standard rate (Actual output-budgeted output)
  2. Actual output x standard rate-budgeted fixed overheads
  3. Standard rate per hour(standard hours produced-actual hours)
  4. All of the above
Correct answer: (D)
All of the above

357. In automobile, ______________ costing is used

  1. Process
  2. batch
  3. multiple
  4. job
Correct answer: (C)
multiple

358. ______________ is the cost which involves payment to outsiders.

  1. Out of pocket cost
  2. Imputed cost
  3. notional cost
  4. none of these
Correct answer: (A)
Out of pocket cost

359. Material should be issued by the store keeper against ______________

  1. Material requisition
  2. bill of materials
  3. both a & b
  4. none of these
Correct answer: (C)
both a & b

360. Inventory turnover ratio = Cost of inventory consumed during the period ÷ Cost of ______________ held during the period

  1. Average inventory
  2. minimum inventory
  3. maximum inventory
  4. none of these
Correct answer: (A)
Average inventory
Page 36 of 62