Cost and Managerial Accounting

361. Credit and collection cost is an item of

  1. Selling overhead
  2. office overhead
  3. prime cost
  4. administrative overhead
Correct answer: (A)
Selling overhead

362. In service costing, fixed charges are also called as ______________

  1. Standing charges
  2. variable charges
  3. fixed charges
  4. none of these
Correct answer: (A)
Standing charges

363. ______________ budget is the preparation of budget starting from a clean state.

  1. Performance
  2. Zero Base
  3. Cash
  4. none of these
Correct answer: (B)
Zero Base

364. When the completion stage of the contract is more than half, the profit to be credited to Profit and Loss account will be equal to ______________

  1. 1/3rd of Notional Profit x cash received
    Work certified
  2. ½ of Notional Profit x cash received
    Work certified
  3. 2/3rd of Notional profit x cash received
    Work certified
  4. full Notional Profit.
Correct answer: (C)

2/3rd of Notional profit x cash received
Work certified

365. Costing is a technique of

  1. Inventory control
  2. Management control
  3. Ascertainment of cost
  4. Calculation of cost
  5. Reduction of cost
Correct answer: (C)
Ascertainment of cost

366. ______________ is an extension of job costing.

  1. Process costing
  2. Batch costing
  3. Contract costing
  4. Operation costing
  5. None of these
Correct answer: (B)
Batch costing

367. ______________ costing is used in transport undertaking.

  1. Operating
  2. Standard
  3. marginal
  4. Absorption
  5. Service
Correct answer: (E)
Service

368. Opportunity cost does not involve

  1. Cash inflow
  2. Cash outflow
  3. Cash outlay
  4. Either (a) or (b)
  5. None of these
Correct answer: (C)
Cash outlay

369. Re-ordering level is = Maximum consumption x ______________

  1. Minimum consumption
  2. Maximum re-orders period
  3. Minimum re-orders period
  4. Both (a) and (b)
  5. None of these
Correct answer: (B)
Maximum re-orders period

370. The two levels of material controls are quantity control and

  1. Financial control
  2. Value control
  3. Quality control
  4. Both (b) and (c)
  5. All of these
Correct answer: (A)
Financial control
Page 37 of 62