Cost and Managerial Accounting

431. A material loss during production or storage due to evaporation or shrinkage is called:

  1. Scrap
  2. Waste
  3. Spoilage
  4. Material loss
Correct answer: (B)
Waste

432. Objectives of research and development costs include:

  1. Maintaining present competitive position
  2. Improving enterprise's competitive position
  3. Exploring now market/products
  4. All of the above
Correct answer: (D)
All of the above

433. Which of the following definitions describe marginal cost?

  1. The variable cost of one unit of product or service
  2. A principle whereby variable costs are charged to cost units and the fixed costs attributable to the relevant period are written-off in full against the contribution for that period
  3. Costs appropriate to aiding the making of specific management decisions
  4. The price at which material identical to that which is used up could be replaced on the date of usage
Correct answer: (A)
The variable cost of one unit of product or service

434. For computing depreciation of an asset, the factors that are taken into consideration include the following except:

  1. Historical cost
  2. Expected useful life
  3. Insurance premium
  4. Estimated residual value
Correct answer: (C)
Insurance premium

435. Which of the following is not included in the objectives of maintenance of plant and machinery?

  1. Reducing idle time
  2. Reducing breakdown
  3. Maintaining efficiency
  4. Increasing life
Correct answer: (D)
Increasing life

436. Which of the following is not used as a base for apportionment of administration overheads?

  1. Direct wages
  2. Works cost
  3. Conversion cost
  4. Sales value
Correct answer: (A)
Direct wages

437. Fringe benefits are those for which efforts of the workers are not necessary and may include the following except:

  1. Holiday pay
  2. Attendance bonus
  3. Production bonus
  4. Employer's contribution to P.F.
Correct answer: (C)
Production bonus

438. Which of the following is not a cost implication of labourturnover?

  1. Training
  2. Recruiting
  3. Ageing labour force
  4. Damage of machine
Correct answer: (C)
Ageing labour force

439. Which of the following techniques is not meant for labour cost control?

  1. Budgetary control
  2. Standard costing
  3. ABC analysis
  4. Ratio analysis
Correct answer: (C)
ABC analysis

440. Which of the following is TRUE regarding Departmental Rates.

  1. A departmental absorption rate is a rate of absorption based upon the particular department's overhead cost and activity level
  2. A departmental absorption rate is a rate of absorption not based upon the particular department's overhead cost and activity level
  3. A single rate of absorption used throughout an organization's production facility and based upon its total production costs and activity
  4. None of the given options
Correct answer: (A)
A departmental absorption rate is a rate of absorption based upon the particular department's overhead cost and activity level
Page 44 of 62