Human Resource Management

11. Which of the forecasting technique is the fastest?

  1. Work study technique
  2. Flow models
  3. Ratio trend analysis
  4. HR demand Forecast
Correct answer: (C)
Ratio trend analysis

12. When appraisals are made by superiors, peers, subordinates and clients then it is called ______________.

  1. 360 degree feedback
  2. 180 degree feedback
  3. Self - appraisal
  4. All of these
Correct answer: (A)
360 degree feedback

13. The human resource Manangement helps toi improve the ______________

  1. Production
  2. Productivity
  3. power
  4. Produce
Correct answer: (B)
Productivity

14. The solution to many so-called 'people problems' is often associated with improving the effectiveness of the recruitment process by:

  1. Having a robust HR department to carry out the process
  2. Outsourcing the HR department
  3. Careful selection of the right people for the job
  4. Devolving to line managers
Correct answer: (A)
Having a robust HR department to carry out the process

15. Human Resource Information system

  1. Integrates core process into streamline systems
  2. Collaborates core process into streamline systems
  3. Plans core process into streamline systems
  4. All of these
Correct answer: (D)
All of these

16. e-HRM stands for

  1. Electronic
  2. Economic
  3. Equal
  4. None of these
Correct answer: (A)
Electronic

17. One of the most popular methods of increasing employee responsibility and control is ______________.

  1. Outsourcing
  2. "Military model" of management
  3. Work teams
  4. Manpower planning
Correct answer: (C)
Work teams

18. What are the main aims of Employee Assistance Programmes?

  1. To alter the organizational culture.
  2. To address team and individual performance and well-being in the workplace.
  3. To focus the attention of employees to the power structures of an organization.
  4. To establish effective methods of care and support for everyone in an organization.
Correct answer: (D)
To establish effective methods of care and support for everyone in an organization.

19. The focuses of psychological appraisals are on ______________ .

  1. Future potential
  2. Actual performance
  3. Past performance
  4. None of these
Correct answer: (A)
Future potential

20. Which of these is the benefit of needs assessment?

  1. Assessment makes training department more accountable
  2. Higher training costs
  3. Loss of business
  4. Increased overtime working
Correct answer: (A)
Assessment makes training department more accountable
Page 2 of 39