Insurance and Risk Management

51. Assignment of life policy means ______________.

  1. Transferring rights to the assignee
  2. Policy holder is entitled to the paid up value
  3. Paid up value is always higher than surrender value
  4. Value payable on assured death or maturity
Correct answer: (A)
Transferring rights to the assignee

52. Risk insured against death is a contract of ______________.

  1. Assurance
  2. Agreement
  3. Indemnity
  4. Caveat Emptor
Correct answer: (A)
Assurance

53. The risk which arises because of change in major economic, social, cultural and political factors are ______________.

  1. ParticularRisk
  2. Fundamental Risk
  3. Speculative Risk
  4. Dynamic Risk
Correct answer: (B)
Fundamental Risk

54. When an event is stated to be possible, it has a probability between ______________.

  1. Zero and One
  2. Zero or One
  3. None of these
  4. Both of the above
Correct answer: (A)
Zero and One

55. If the premium loading is zero then purchasing insurance ______________

  1. does not change the persons expected wealth
  2. changes the persons expected wealth
  3. increases the variability of wealth
  4. no change in expected wealth
Correct answer: (A)
does not change the persons expected wealth

56. Insurance cover ______________.

  1. Protect assets
  2. Prevents loss
  3. Reduces the impact of loss
  4. Insurances immortality
Correct answer: (C)
Reduces the impact of loss

57. Taylor Tobacco Company is concerned that the company may be held liable in a court of law and forced to pay a large damage award. The characteristics of the judicial system that increase the frequency and severity of losses is known as ______________.

  1. moral hazard
  2. particular risk
  3. speculative risk
  4. legal hazard
Correct answer: (D)
legal hazard

58. Bancassurance means ______________.

  1. Selling financial services
  2. general liability insurance
  3. Selling banking products
  4. Selling Insurance Products
Correct answer: (D)
Selling Insurance Products

59. Credit Risk is high in case of ______________.

  1. Companies
  2. Partnership
  3. Financial Institutions
  4. None of these
Correct answer: (C)
Financial Institutions

60. A bancassurance concept originated in ______________.

  1. England
  2. Finland
  3. France
  4. Spain
Correct answer: (C)
France
Page 6 of 29