Insurance and Risk Management

61. The cause of loss or a contingency that may cause a loss due to nature is known as ______________

  1. Hazard
  2. Peril
  3. Risk
  4. Uncertinity
Correct answer: (B)
Peril

62. The risk which directly affects the individual's capability to earn income is called ______________

  1. Personal Risk
  2. Risk Financing
  3. Risk Retention
  4. Risk Sharing
Correct answer: (A)
Personal Risk

63. Type of Risk Management are ______________

  1. Risk Retention,Risk Analysis,Risk Financing
  2. Risk Analysis,Risk Control,Risk Financing
  3. Risk Control,Risk Retention,Risk Avoidance
  4. Risk Analysis,Risk Control,Risk Financing
Correct answer: (D)
Risk Analysis,Risk Control,Risk Financing

64. The Risks which have some financial impact from the part of risk management are ______________

  1. Dynamic and Speculative Risk
  2. Pure and Speculative Risk
  3. Pure and Static Risk
  4. Personal and Static Risk
Correct answer: (B)
Pure and Speculative Risk

65. The measures aimed at avoiding, eliminating or reducing the chances of loss producing events is covered by ______________.

  1. Risk Avoidance
  2. Risk Control
  3. Risk Evaluation
  4. Risk Financing
Correct answer: (B)
Risk Control

66. Identification of sources of hazard will have to be done by the ______________.

  1. Production manager
  2. Risk manager
  3. Finance manager
  4. General manager
Correct answer: (A)
Production manager

67. The expected value of losses varies directly with the ______________.

  1. time period
  2. financial period
  3. fixed period
  4. fluctuating period
Correct answer: (A)
time period

68. The number of elements of uncertainty in most type of events are ______________.

  1. Three
  2. Two
  3. One
  4. Five
Correct answer: (B)
Two

69. Personnel risk in a firm depends upon the ability integrity and enthusiasm of ______________.

  1. Creditors
  2. Debtors
  3. Government
  4. Management and Employees
Correct answer: (D)
Management and Employees

70. Except life assurance the maximum term of other insurance is ______________.

  1. twelve months
  2. twenty four months
  3. six months
  4. thirty six months
Correct answer: (A)
twelve months
Page 7 of 29