System Analysis and Design

11. Data mining is used to aid in

  1. operational management
  2. analyzing past decision made by managers
  3. detecting patterns in operational data
  4. retrieving archival data
Correct answer: (C)
detecting patterns in operational data

12. Decision support systems are essential for

  1. day–to-day operation of an organization.
  2. providing statutory information.
  3. top level strategic decision making.
  4. ensuring that organizations are profitable.
Correct answer: (C)
top level strategic decision making.

13. Data by itself is not useful unless

  1. It is massive
  2. It is processed to obtain information
  3. It is collected from diverse sources
  4. It is properly stated
Correct answer: (B)
It is processed to obtain information

14. Operational information is required by

  1. Middle managers
  2. Line managers
  3. Top managers
  4. All workers
Correct answer: (B)
Line managers

15. In a hospital information system the following type of information is statutory

  1. Opening a new children' ward
  2. Data on births and deaths
  3. Preparing patients' bill
  4. Buying an expensive diagnostic system such as CAT scan
Correct answer: (B)
Data on births and deaths

16. LMatch and find best pairing for a Production Management System

  1. Performance appraisal of machines
  2. Introducing new production
  3. Preventive maintenance schedules
  4. Strategic information to decide on replacement
  5. Tactical information technology
  6. Operational information for machines
  1. (i) and (vi)
  2. (ii) and (v)
  3. (i) and (v)
  4. (iii) and (iv)
Correct answer: (C)
(i) and (v)

17. Match and find best pairing for a Research and Development Management System

  1. Technical collaboration decision
  2. Budgeted expenses Vs actuals
  3. Proportion of budget to be
  4. Strategic information
  5. Tactical information
  6. Operational information allocated tovarious projects
  1. (i) and (iv)
  2. (ii) and (v)
  3. (iii) and (vi)
  4. (iii) and (iv)
Correct answer: (A)
(i) and (iv)

18. Match quality of information and how it is ensured using the following list QUALITY HOW ENSURED

  1. Accurate
  2. Complete
  3. Timely
  4. Include all data
  5. Use correct input and processing rules
  6. Include all data up to present time
  1. (ii) and (v)
  2. (ii) and (vi)
  3. (ii) and (iv)
  4. (iii) and (iv)
Correct answer: (C)
(ii) and (iv)

19. The primary storage medium for storing archival data is

  1. floppy disk
  2. magnetic disk
  3. magnetic tape
  4. CD- ROM
Correct answer: (C)
magnetic tape

20. A management information system is one which

  1. is required by all managers of an organization
  2. processes data to yield information of value in tactical management
  3. provides operational information
  4. allows better management of organizations
Correct answer: (B)
processes data to yield information of value in tactical management
Page 2 of 61