Business Environment

121. ______________ act is called as monopolies & restrictive trade practices act

  1. MRTP.
  2. MART.
  3. MARTP.
  4. MPRT.
Correct answer: (A)
MRTP.

122. In capitalism losses assumed by the _______________.

  1. employees.
  2. owners.
  3. managers.
  4. public.
Correct answer: (B)
owners.

123. ______________ environment refers to all economic factors which have a bearing on the functioning of a business.

  1. Economics.
  2. Technological.
  3. Natural.
  4. Social.
Correct answer: (A)
Economics.

124. ______________ identifies the early signals of possible environment changes.

  1. Scanning.
  2. Monitoring.
  3. Forecasting.
  4. Assessing.
Correct answer: (A)
Scanning.

125. ______________ should facilitate & enhance strategic thinking in organization.

  1. Strategic management.
  2. Environmental analysis.
  3. Political analysis.
  4. . Public analysis.
Correct answer: (B)
Environmental analysis.

126. Natural environment comes under ________________ environment category.

  1. micro.
  2. macro.
  3. semi micro.
  4. de micro.
Correct answer: (B)
macro.

127. ______________ in the business through which new ideas and innovations are given a sharp and are converted into useful products and services.

  1. Market leadership.
  2. Challenge.
  3. Joy of creation.
  4. Growth.
Correct answer: (C)
Joy of creation.

128. Interference of government in business is common in every _______________

  1. country.
  2. department.
  3. unit.
  4. work.
Correct answer: (A)
country.

129. What is the single word that can best describe todays business?

  1. Technology.
  2. Profit making.
  3. Change.
  4. share.
Correct answer: (C)
Change.

130. Identification of companies technological assets that may provide _______________ in new businesses.

  1. opportunities.
  2. development.
  3. failure.
  4. none of the above.
Correct answer: (A)
opportunities.
Page 13 of 39