Business Environment

131. The authority courts are to settle ________________.

  1. Family disputes.
  2. Legal disputes.
  3. Personal disputes.
  4. None of the above.
Correct answer: (B)
Legal disputes.

132. With the advent of technology, jobs tend to become _______________.

  1. degraded.
  2. upgraded.
  3. slow.
  4. slight Slow.
Correct answer: (B)
upgraded.

133. The sixth plan mentions 17 criteria for determining the prevalence of ______________.

  1. poor.
  2. academician.
  3. backwardness.
  4. business.
Correct answer: (C)
backwardness.

134. What are the elements of business ethics?

  1. Values, rights and duties.
  2. Attitudes, pressure and environment.
  3. Value, environment and attitude.
  4. Recognition.
Correct answer: (A)
Values, rights and duties.

135. Which one is not the economic significance of directive principle?

  1. To minimize the inequalities in income.
  2. Securing rights to all livelihoods.
  3. To promote the welfare of the people to buy and sell the products.
  4. None.
Correct answer: (D)
None.

136. Environment refers to all ______________ which have a bearing on the functioning of business.

  1. Internal forces.
  2. External forces.
  3. mutual forces.
  4. Economic forces.
Correct answer: (B)
External forces.

137. Culture spreads from one place to another and such transmission is called as ______________

  1. difference.
  2. reputation.
  3. adoption.
  4. heritage.
Correct answer: (C)
adoption.

138. ______________ is a market where securities are bought and sold.

  1. Trade fair.
  2. Vegetable market.
  3. Stock fair.
  4. Flower Market.
Correct answer: (C)
Stock fair.

139. New policy has four new components namely liberalization, privatization _______________ and stabilization.

  1. globalization.
  2. domestication.
  3. democracy.
  4. economization.
Correct answer: (A)
globalization.

140. The most fundamental effect of technology is greater ______________ in terms of both quality and quantity.

  1. profitable.
  2. productivity.
  3. change.
  4. none of the above.
Correct answer: (B)
productivity.
Page 14 of 39