Business Environment

141. The _______________ activities involved in bringing raw materials to the factory and end products from there to the market constitute business.

  1. complex.
  2. single.
  3. multitudinous.
  4. varied.
Correct answer: (C)
multitudinous.

142. The modern business is said to be _______________ and fast.

  1. slow.
  2. bright.
  3. dynamic
  4. feeble
Correct answer: (C)
dynamic

143. Interference of government in business was on the ascendancy of _______________.

  1. 1960
  2. 1970
  3. 1980
  4. 1990
Correct answer: (C)
1980

144. Mission is a statement which defines the role that ______________ plays in a society.

  1. people.
  2. organization.
  3. labour.
  4. market.
Correct answer: (B)
organization.

145. ______________ refers to all external forces which have a bearing on the functioning of business.

  1. Technology.
  2. Climate.
  3. Force.
  4. Environment.
Correct answer: (D)
Environment.

146. What does micro environment consists of?

  1. Economic.
  2. Political & legal.
  3. Competitors.
  4. Natural.
Correct answer: (C)
Competitors.

147. ______________ decides on a particular course of action in business problem.

  1. Legislature.
  2. Executive.
  3. Judiciary.
  4. Jobless.
Correct answer: (A)
Legislature.

148. Environment analysis provide inputs for strategies in _______________ making.

  1. decision.
  2. mission.
  3. vision.
  4. role.
Correct answer: (A)
decision.

149. The _______________ involves identifying and evaluating how and why current and projected environment change which effect strategic management of the organization?

  1. assessment.
  2. report.
  3. job.
  4. work.
Correct answer: (A)
assessment.

150. Growth strategy which was based on ______________ model which gave control role to the state.

  1. legal planning.
  2. super planning.
  3. government planning.
  4. soviet planning.
Correct answer: (D)
soviet planning.
Page 15 of 39