Business Environment

161. Industrialization has raised the standard of _______________.

  1. employees.
  2. owners.
  3. shopkeepers.
  4. farmers.
Correct answer: (A)
employees.

162. Technological change is a potent force in the reconfiguring of industrial boundaries and ______________.

  1. business.
  2. peace.
  3. stability.
  4. power.
Correct answer: (A)
business.

163. There are ______________ fundamental rights.

  1. 10.
  2. 12.
  3. 14.
  4. 16.
Correct answer: (C)
14.

164. Of the 4, which is the most powerful political institution?

  1. Preamble.
  2. Legislature.
  3. Executive.
  4. Judicial.
Correct answer: (A)
Preamble.

165. An element of business environment comes under the condition of ______________.

  1. macro environment and micro environment.
  2. internal environment.
  3. external environment.
  4. local environment.
Correct answer: (A)
macro environment and micro environment.

166. Fundamental rights emphasis about right to life and _______________ property.

  1. personal.
  2. private.
  3. enemy.
  4. friend.
Correct answer: (A)
personal.

167. Technology is the systematic application of _______________.

  1. art.
  2. physics.
  3. science.
  4. zoology.
Correct answer: (C)
science.

168. Preamble of constitution proclaims ______________

  1. justice.
  2. sovereignty.
  3. liberty.
  4. fraternity.
Correct answer: (A)
justice.

169. Prospective mode focuses on identifying ______________ of potential environmental change.

  1. protectors.
  2. indicators.
  3. converters.
  4. loss.
Correct answer: (B)
indicators.

170. _______________ principles are subsidiary to fundamental right.

  1. Directive.
  2. In directive.
  3. Independent.
  4. Dependent.
Correct answer: (A)
Directive.
Page 17 of 39