Production and Operations Management

21. Like roots of a tree, ––––––––– of organization is hidden from direct view.

  1. goodwill
  2. core competence
  3. Higher management
  4. Capital investment
Correct answer: (B)
core competence

22. Fixed position layout is adopted when

  1. Products are of different variety
  2. Product is very heavy involving assembly of large number of parts
  3. Products are in large numbers
  4. All of the above
Correct answer: (B)
Product is very heavy involving assembly of large number of parts

23. Which of the following is not a type of specification?

  1. Material specifications
  2. Dimensional specifications
  3. Manpower specification
  4. Performance specifications
Correct answer: (C)
Manpower specification

24. ––––––––– should have the ability to develop a vision to see patterns into the future.

  1. Leaders
  2. Workers
  3. Management
  4. None of the above
Correct answer: (A)
Leaders

25. What is the location of lower control limit in the X bar-R control chart?

  1. 3 standard deviations below central line
  2. 2 standard deviations below central line
  3. 1 standard deviations below central line
  4. Any of the above
Correct answer: (A)
3 standard deviations below central line

26. Which of the following Principles of Management is not advocated by F W Taylor?

  1. Selection of best worker for each particular task
  2. Division of work between worker and management
  3. Training and development of the workmen
  4. Involvement of workers in strategy planning
Correct answer: (D)
Involvement of workers in strategy planning

27. Scale model used for layout analysis have following advantages

  1. Nontechnical person finds it easy to comprehend
  2. Overhead facilities can be shown
  3. Models can be shifted easily
  4. All of the above
Correct answer: (D)
All of the above

28. Which are three different bases to establish an activity time?

  1. Past experience
  2. Judgement
  3. Historical data
  4. All of the above
Correct answer: (D)
All of the above

29. Which photographic technique is used to record path of motions of the members of the body during method study?

  1. Acrograph
  2. Cyclograph
  3. Cyclogram
  4. Cycloscope
Correct answer: (B)
Cyclograph

30. Control should involve ––––––––– amount of information.

  1. Minimum
  2. Sufficient
  3. Maximum
  4. Any of the above
Correct answer: (A)
Minimum
Page 3 of 52