Production and Operations Management

31. The term ––––––––– implies the foregone profit due to inability of company to produce.

  1. Opportunity cost
  2. Marginal cost
  3. Overhead cost
  4. All of the above
Correct answer: (A)
Opportunity cost

32. OC curve of ideal sampling plan suggests that all lots less than 3% defectives have the probability of acceptance of –––––––––.

  1. 0.25
  2. 0.5
  3. 0.75
  4. 1
Correct answer: (D)
1

33. Which of the following are the objectives of a good maintenance system?

  1. Minimisation of wear and tear of machines
  2. Ensuring maximum plant availability
  3. Both (A) and (B)
  4. None of the above
Correct answer: (C)
Both (A) and (B)

34. Inherent Safety' is one of the principle of good layout. In context of layout, this can be achieved by the following

  1. Clear gangway
  2. Location of material and material handling system
  3. Both (A) and (B)
  4. None of the above
Correct answer: (C)
Both (A) and (B)

35. In case of an OC curve, the risk of rejecting a good quality lot may vary between –––––––––.

  1. 0.01 to 5%
  2. 0.01 to 10%
  3. 0.01 to 15%
  4. 0.01 to 20%
Correct answer: (B)
0.01 to 10%

36. How does 'structure' reduce external uncertainty arising out of human behaviour

  1. Research and planning
  2. Forecasting
  3. both (A) and (B)
  4. none of the above
Correct answer: (C)
both (A) and (B)

37. Inadequate production capacity ultimately leads to

  1. Poor quality
  2. Poor Customer Service
  3. Poor inventory control
  4. All of the above
Correct answer: (B)
Poor Customer Service

38. What do you understand by the inspection conducted on all non reworkable jobs prior to their movement to the scrap yard?

  1. Final inspection
  2. Endurance inspection
  3. Functional inspection
  4. Salvage inspection
Correct answer: (D)
Salvage inspection

39. A/An ––––––––– history card is the record of all repairs, replacements and engineering changes carried out in the equipment during it's period of service.

  1. Service
  2. Equipment
  3. Repair
  4. None of the above
Correct answer: (B)
Equipment

40. Which of the following are assignable cause?

  1. Large variations in hardness of material
  2. Tool wear
  3. Errors in setting
  4. All of the above
Correct answer: (D)
All of the above
Page 4 of 52