Production and Operations Management

41. A strategy which aims to produce a perfect product which will suit everybody is called:

  1. Marketing orientation.
  2. Production orientation.
  3. Product orientation.
  4. Perfection orientation.
Correct answer: (C)
Product orientation.

42. Someone who is responsible for finding out what individual customers need, and explaining how the firm's products meet those needs, is a ______________.

  1. Brand manager
  2. Salesperson
  3. Sales manager
  4. Market research manager
Correct answer: (B)
Salesperson

43. Which of the following best describes strategic planning?

  1. Time horizon: Long-term
    Level of detail: Summarised
    Source: Mainly internal
  2. Level of detail: Summarised
    Source: Mainly external
    Degree of certainty: Certain
  3. Time horizon: Long-term
    Level of detail: Summarised
    Degree of certainty: Uncertain
  4. Time horizon: Long-term
    Level of detail: Highly detailed
    Source: Mainly external
Correct answer: (C)
Time horizon: Long-term
Level of detail: Summarised
Degree of certainty: Uncertain

44. Psychologists use the term_________________ to describe the way that individuals absorb information.

  1. Cognitive style
  2. Intelligence Quotient
  3. Human Computer Interaction
  4. Data Processing
Correct answer: (A
Cognitive style

45. In a business continuity plan which of the following notification directories is the MOST important?

  1. Equipment and supply vendors
  2. Insurance company agents
  3. Contract personnel services
  4. A prioritized contact list
Correct answer: (D)
A prioritized contact list

46. An expansionist capacity strategy is NOT indicated when:

  1. A preemptive marketing strategy is used.
  2. Expansion will lead to economies of scale.
  3. Expansion is made in large increments.
  4. Capacity expansion is consistently ahead of demand.
Correct answer: (B)
Expansion will lead to economies of scale.

47. Costs that continue even if no units are produced are called

  1. Variable costs.
  2. Mixed costs.
  3. Marginal costs.
  4. Fixed costs.
Correct answer: (D)
Fixed costs.

48. Which of the following actions would be best if a firm faced highly seasonal demand for a perishable product?

  1. Hire and fire employees as demand fluctuates.
  2. Build up inventory when demand is low.
  3. Add warehouse and production building space to accommodate the highest period of demand.
  4. Offer a product with a complementary demand pattern.
Correct answer: (D)
Offer a product with a complementary demand pattern.

49. Which of the following is not a measure of utilisation?

  1. Uptime in a factory
  2. Number of hours available for production
  3. Room occupancy level in hotels
  4. Load factor for aircraft
Correct answer: (B)
Number of hours available for production

50. A strategy which aims to produce the maximum amount of goods at the lowest possible price is called:

  1. Production orientation.
  2. Selling orientation.
  3. Societal marketing.
  4. Cost orientation.
Correct answer: (A)
Production orientation.
Page 5 of 52